Rustig aan i.p.v. doorgaan.. | Wit Licht
rust, facebook detox, witlichtpunt, wit licht, www.witlichtpunt.nl, yoga, ontspanningsmassage, wit licht punt, lege agenda, agenda, geen afspraken, lege agenda
322
post-template-default,single,single-post,postid-322,single-format-standard,bridge-core-2.5.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-24.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive
 

Rustig aan i.p.v. doorgaan..

Rustig aan i.p.v. doorgaan..

Vandaag is het precies 11 maanden geleden dat ik voor de tweede keer werd geopereerd aan mijn buik. Dit keer betrof het een hersteloperatie vanwege een gescheurde buikwand, als gevolg van mijn operatie in Bali. Zoals je hebt kunnen lezen in dit blog was er in Bali sprake van een spoedoperatie, omdat mijn buik al vol darmbacteriën zat. Daarom hebben ze me daar destijds met grof geweld van onder mijn navel verticaal naar beneden open geritst.

Achteraf gezien heb ik mijn ingreep in Bali compleet onderschat, waardoor mijn lichaam niet de hersteltijd heeft gekregen wat het verdiende. Toen ik in mei 2016 verhuisde naar Roermond werd ik na een dag zwaar tillen en hard klussen geconfronteerd met een groot ei in mijn onderbuik. Ik voelde direct dat ik opnieuw geopereerd moest worden en dat gevoel bleek te kloppen toen mij maanden later werd verklaard dat dit ei mijn darmen bleken te zijn die zich een weg naar buiten waanden via een scheur in mijn buikwand; een zogenaamde buikwandbreuk. Op 12 oktober 2016 werd mijn buikwand weer netjes dicht geritst en verstevigd met een netje. Toen pas werd duidelijk dat ook mijn buikspieren waren afgescheurd. Ik werd door de chirurg dan ook zeer streng toegesproken en met klem verzocht mijn buikspieren minimaal 6 weken op geen enkele wijze te belasten en dit werden er uiteindelijk zelfs 8!

En geloof me; dan kom je erachter met wat voor een gekke dingen we onze buikspieren gebruiken! Anyway; veel meer dan plat op mijn rug liggen kon ik niet en ik was dus afhankelijk van mijn omgeving voor allerlei dagelijkse dingen die je normaal doet zonder nadenken, zoals douchen, lopen, tillen, iets van de grond oprapen, koken, boodschappen doen, auto rijden etc. In deze periode bestond mijn dagprogramma dan ook uit uitgerust wakker worden, opstaan, rustig ontbijten, wassen en aankleden, lunchen, lezen of Netflixen, avondeten, nog een beetje tv kijken en weer naar bed.  Misschien denk je nu wat saai of wat erg. Maar eerlijk? Los van de extreme afhankelijkheid waren deze dagen zalig en vlogen ze voorbij! Het bood mij rust en ruimte om alles wat ik deed met aandacht en zonder tijdsbesef te doen. Geen haast en geen stress! Heerlijk! Ik besloot dit zoveel mogelijk vast te willen houden en leerde mijzelf daarvoor nieuwe gewoonten aan.

Facebook detox

Ik was verslaafd en ben afgekickt. Ik heb dit gedaan door even non-actief te gaan en de Facebook-app van mijn iPhone te verbannen. De dagen daarna betrapte ik mijn duim erop dat hij vaak doelloos naar de plek op mijn iPhone ging waar eerst de Facebook app stond. Maar ik hield vol en kickte af. Totdat ik merkte dat ik Facebook om praktische zaken begon te missen. Ik heb mijn account wel weer geactiveerd, maar de push meldingen zijn uitgeschakeld en ik heb de pagina’s of personen die ik het belangrijkst vind gemarkeerd met “ als eerste weergeven op tijdlijn”. Ik verdoe geen tijd meer met doelloos scrollen en ik zie geen dingen meer die mij vaak onbewust het gevoel gaven dat ik iets miste. Oh jah, en hoe veel leuker is het als iemand een nieuwtje vertelt en jij niet reageert met “oh jah dat zag ik inderdaad op fb”, maar in plaats daarvan aan de lippen van de enthousiaste nieuwsbrenger hangt! 😉

Een lege agenda 

Ik was altijd een bezige ? en als er een prijs gewonnen kon worden voor ‘vluchtgedrag’ denk ik dat ik jarenlang een goede kanshebber was geweest voor een podium plek. Mijn agenda stond altijd bomvol met allerlei afspraken; avondjes stappen, lunchafspraken, uit etentjes etc. Ik ben ermee gestopt! Voor mij het liefst alleen nog maar last minute bezoekjes en spontane bezigheden en voor feesten en partijen met een hoog ‘sociaal wenselijkheidsgehalte’ bedank ik me. Als vandaag de relatie van een goede vriendin wordt verbroken of diegene een dierbare verliest wil ik haar direct kunnen steunen en niet eerst iets anders hoeven te cancelen met daarbovenop een schuldgevoel naar ‘de geannuleerde’ toe. Nadelen? Ja! Mijn omgeving die eraan moet wennen, omdat anderen wel vaak nog leven aan de hand van hun agenda, maar ondanks dat kan ik het iedereen aanbevelen!

No more coffee to go en ontbijt achter mijn bureau

Ik heb flexibele werktijden, wat betekent dat ik elke werkdag mijn 8u kan werken tussen 7u en 19u. Geen vaste begin- en eindtijd dus; ideaal! Toch sprak ik altijd met mezelf een vast tijdstip af waarop ik wilde beginnen met werken! Gevolg? Elke ochtend haasten en racen tegen de klok! Coffee to go en ontbijt achter het bureau; volstrekt belachelijk nu ik eraan terug denk. Ik begin mijn dag nu rustig, ontbijt thuis aan de eettafel en hoe laat mijn werkdag begint laat ik afhangen van mijn snoozebehoefte en de verkeersdrukte die dag. De ene keer begin ik om 7u en de andere keer om 9u, waarbij ik de ‘goedemiddag-groet’ van mijn collega’s voor lief neem ?

Ontspanningsmassage

Tsja, need to say more? Ok, een korte toelichting dan. Ik gun mijzelf nu iedere 6-8 weken een ontspanningsmassage! Ik ga daarvoor naar natuurgeneeskundige Magda van den Boorn. Ik ontvang niet alleen energie en volledige ontspanning van haar, maar ook wijze woorden en tips die ik op dat moment kan gebruiken 🙂

Meditatie & Yoga

Een geleide meditatie die ik heb meegekregen na een mindfullness cursus, een proefles mediteren bij zen.nl in Roermond, eenzelfde proefles bij zen.nl in Sittard, de headspace-app.. Ik heb het allemaal geprobeerd, maar ik ben ermee gestopt. Voor mij werkt het gewoon niet! Ik word er onrustig van en het past gewoon niet bij mij..

Wel zag ik in de nieuwsbrief van mijn sportschool voorbij komen dat ze yoga lessen gingen aanbieden. Daarmee ben ik twee weken geleden gestart. En jawel hoor! It’s a match! Daarbij kom ik echt volledig tot rust. En geloof het of niet; ik hou er zelfs spierpijn aan over! Win-win dus! Ok, dat laatste is misschien niet helemaal waar, want ik ben zo stijf als een plank. Voor de perfectionist in mij, die ik sinds een tijdje probeer de kop in te drukken, is het vrij confronterend om te zien hoe anderen zichzelf dubbel vouwen terwijl ikzelf niet verder kom dan een lichte buiging. Maar goed, dit herinnert mij aan het belang dicht bij mezelf te blijven, mezelf niet te vergelijken met de rest van de kudde, te vertrouwen dat ik dit kan leren en te accepteren dat er niks mis gaat als ik niet perfect ben. Ik doe dit trouwens op zaterdagochtend en het is heerlijk om die rust mee te nemen naar de rest van het weekend.

Mijn hersteloperatie leerde mij om te gaan met rust en ik ben blij dat ik die rust nog steeds ervaar. Ik ben echt 360 graden gedraaid van druk, drukker, drukst naar hoe mee rust hoe beter en ik kan het iedereen aanraden!

Ik hoop dan ook dat jij deze blog hebt zitten lezen in alle rust en ben benieuwd hoe jij rust creëert en ervaart in de drukte van alledag? Onderdruk jij jouw natuurlijke behoefte aan rust of geef je eraan toe?

6 Reactie's
 • Men
  Geplaatst op 20:08h, 12 september

  Ik heb zitten lezen in alle rust… in bad! En ik wil alleen even melden dat ik trots ben op je omslag en blij ben voor de rust die je hebt gevonden! Want ik weet als geen ander hoe moeilijk dat is ?

  • witlicht
   Geplaatst op 07:22h, 13 september

   Bedankt voor jouw lieve woorden ex-PP van me ?❤️

 • Kim Goossens
  Geplaatst op 23:39h, 12 september

  Hey Christel,
  Net je blog gelezen en zooo herkenbaar!! We hebben het er laatst bij n toevallige ontmoeting al over gehad.. de ommezwaai in t leven en je verhaal moedigd me alleen maar aan hier in door te gaan.. deze rustige weg te blijven volgen, hoe moeilijk t ook soms is!! Het blijft oefenen. Bij jezelf blijven en accepteren hoe t is, jezelf de moeite waard vinden, ik denk dat dat t moeilijkste is voor de ‘denkers’ onder ons. Ook ik probeer die volle agenda te vermijden als ook alle ‘partijtjes’ en geniet hierdoor nog meer van alle spontane uitjes en ontmoetingen. Ik heb n stuk meer rust gevonden sinds ik meer zelfbewust leef! Maar nogmaals.. met vallen en opstaan..
  Bedankt voor je leuke en inspirende blogs. En heel leuk je laatst weer ns gesproken te hebben. Keep up the good ‘work’ ??

  • witlicht
   Geplaatst op 07:26h, 13 september

   Hi Kim, bedankt voor je reactie en voor jouw inspirerende woorden 😉 Vond het ook leuk elkaar laatst zo spontaan weer eens tegen te komen en van elkaar te horen hoe we beide veranderd zijn ten opzichte van onze tijd op ’t plein’ 😉 Je bent een sterke vrouw en een mooi mens; twijfel daar niet aan ❤️

 • Ingrid Deweerdt
  Geplaatst op 14:34h, 11 mei

  Dag,hoe gaat het nu met je? Mag je yoga doen na die operaties?

  • witlicht
   Geplaatst op 18:29h, 26 juli

   Alles gaat heel erg goed en ik doe wekelijks yoga inderdaad ??‍♀️