Het Wit Licht moment.. | Wit Licht
BDE, Bijna Dood Ervaring, WitLicht., Wit Licht, Wit Lichtpunt
248
post-template-default,single,single-post,postid-248,single-format-standard,bridge-core-2.5.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-24.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive
 

Het Wit Licht moment..

Het Wit Licht moment..

In deze blog neem ik je mee naar mijn Bijna Dood Ervaring (BDE): het Wit Licht moment.

Na mijn intake in het BIMC ziekenhuis in Kuta (Bali) werd ik aan het infuus gelegd vanwege uitdroging. Er werd ingeschat dat ik die avond of de dag erna weer ontslagen zou worden uit het ziekenhuis en verder kon reizen.

Maar ik had hevige pijn in mijn onderbuik die alsmaar erger werd. Tegen de avond kwam daarom een arts langs die vermoedde dat mijn “appendix” (blinde darm) de oorzaak was van mijn buikpijn. Er zou de volgende dag een scan of echo gemaakt moeten worden om dit te kunnen bevestigen.

Een nacht van enorme buikpijn brak aan en toen de ochtendverpleging langs kwam informeerde ik naar de echo of scan. Ik kreeg te horen dat deze pas ‘smiddags zou zijn, waarop ik smekend vroeg dit te vervroegen. De echo werd inderdaad vervroegd en daar lag ik dan op tafel bij de echoscopist. Hij bleef vrij kalm, maar terug op mijn kamer voelde ik paniek bij iedereen om mij heen. De echo had namelijk aangetoond dat het inderdaad mijn blinde darm was en ik moest met spoed geopereerd worden.

Niet veel later lag ik klaar om naar de operatiekamer te gaan, maar er gebeurde niks. Ik kreeg te horen dat ze in afwachting waren op toestemming van mijn verzekering. Ik belde mijn verzekering en kreeg de behandelaar van mijn dossier aan de lijn. Ik kreeg te horen dat mijn situatie besproken zou worden tijdens het artsenoverleg. Ik heb uitgelegd dat mijn darm al gesprongen was en dat een direct akkoord van haar voor mij het verschil tussen leven en dood zou maken.

Het akkoord werd gegeven en niet veel later werd ik op de operatietafel gelegd en onder narcose gebracht, waarna bij mij het licht uit ging.

Maar heel even ging dit licht ook weer aan. En wat voor een licht! Het is eigenlijk in geen woorden te omschrijven, maar ik ga het toch proberen. Ik bevond me in een koepel van super helder wit licht waar een magische en serene rust de boventoon voerde. Er stond een groepje mensen, opgesteld in U-vorm, klaar om mij te ontvangen. De verleiding was groot om mij bij hun aan te sluiten, maar tegelijkertijd was ik ineens heel erg vastberaden dat ik daar nog niet moest zijn en trok ik mijzelf terug.

15,5u later kwam ik bij van de operatie op de Intensive Care en schrok ik van alle slangen die ik om mij heen zag en voelde. Vrijwel direct stond de opererend arts naast mijn bed. Zijn opluchting was van zijn gezicht af te lezen toen hij vertelde dat ze geen half uur langer hadden moeten wachten met opereren en dat de operatie 3u had geduurd vanwege allerlei complicaties.

Het herstel van de operatie verliep dan ook langzaam en dankzij een longontsteking bracht ik uiteindelijk 10 dagen door in het ziekenhuis, voordat ik naar huis kon vliegen. Ik was al die tijd alleen en dat geeft stof tot nadenken over het leven. Al snel wist ik dat deze gebeurtenis een belangrijke levensles voor mij was. 1,5 jaar later en terugkijkend op mijn BDE besef ik dat mij dit meerdere inzichten heeft opgeleverd waar ik heel dankbaar voor ben.

 • Ik weet nu dat er leven na de dood is.
 • Ik weet nu dat ik van mijzelf mag houden.
 • Ik weet nu dat alles en iedereen met elkaar verbonden is.
 • Ik weet nu dat ik hulp kan en mag vragen aan anderen.
 • Ik weet nu dat ik niet alles in het leven hoef te plannen en de controle los kan laten en alleen het vertrouwen hoef te hebben dat alles goed is.
 • Ik weet nu dat ik niet perfect hoef te zijn.
 • Ik weet nu dat in het Wit Licht engelen en zielen zijn die mij helpen en boodschappen voor mij hebben.
 • Ik weet nu dat ik naar mijn gevoel kan luisteren en niet onzeker hoef te zijn.

 

Maar daartegenover staat dat ik ook weet dat mijn verleden mijn grootste valkuil is en dat ik nog veel zal gaan leren en ontwikkelen. Want hoe laat je als controlfreak de controle los? Hoe accepteer je fouten van jezelf als je altijd de lat hoog legt en een perfectionist bent? Hoe vraag je om hulp en leer je beseffen dat je niet alles zelf hoeft te doen? Hoe ga je van denken naar voelen? Hoe leer je vertrouwen op jezelf als je eigenlijk onzeker bent? En hoe ga je houden van jezelf?

Daarover later meer.

Ik ben nu vooral nieuwsgierig of het lezen van mijn verhaal een gevoel van herkenning oproept 🙂

 

18 Reactie's
 • Gerrie Schepers
  Geplaatst op 15:42h, 09 juli

  Pfffff heftig hoor Christel.

  • witlicht
   Geplaatst op 22:02h, 09 juli

   ❤️

 • Je moeder
  Geplaatst op 16:37h, 09 juli

  Met heel veel emotie en tranen gelezen, wel ?❤️ Van jou om dit te doen ????

  • witlicht
   Geplaatst op 22:03h, 09 juli

   Dankje mam voor je mooie woorden ❤️

 • Ans Selten
  Geplaatst op 17:06h, 09 juli

  Gelukkig geen herkenning in de BDE. Maar wel heel mooi geschreven

  • witlicht
   Geplaatst op 22:04h, 09 juli

   Dankje ??

 • Inge Janssen-Ramaekers
  Geplaatst op 17:41h, 09 juli

  Mit traone in de auge leis ich dien verhoal, mér de punte dies ze doanoa allemoal opnums zin zwa herkenbaar. Leefs, Inge

  • witlicht
   Geplaatst op 22:05h, 09 juli

   ❤️

 • Miranda goossens
  Geplaatst op 19:30h, 09 juli

  O meid wat heftig om dit te l ezen wat jij hebt meegemaakt ben er erg van geschrokken wat ben je er sterk uitgekomen je was en bent een kanjer heel veel succes met je blog en webbsite trots op jouw

  • witlicht
   Geplaatst op 22:06h, 09 juli

   Wat een lieve reactie en woorden. Dankjewel daarvoor ?

 • Jos Houba
  Geplaatst op 01:22h, 10 juli

  Prachtig beschreven,

  Ondanks alle ellende en pijn toch nog initiatief nemen voor deze pagina jouw verhaal te laten vertellen je bent een topper!
  En er is zeker meer op deze aardse vorm van bestaan dan onze ogen waarnemen,
  of wat tot op heden verklaarbaar is!

  • witlicht
   Geplaatst op 07:52h, 10 juli

   Bedankt voor je reactie Jos! Ben vooral dankbaar voor de pijn en ellende achteraf gezien. Dat heeft me ook de kracht gegeven er iets mee te doen en dit soort reacties bevestigen dat WitLicht. nog niet zo’n gek idee was ??

 • Valery Fintelman
  Geplaatst op 00:42h, 24 juli

  Wat heftig zeg. Super krachtig van je dat je dit doet. Zeker waar dat er meer is. En de punten die je noemt zijn zo herkenbaar. Succes met je website. Liefs Valery

  • witlicht
   Geplaatst op 11:07h, 24 juli

   Bedankt voor je lieve berichtje Valery X

 • Jan
  Geplaatst op 01:59h, 05 januari

  Hoi Christel.
  Ik zocht naar “Monique Schoonbrood” te Maastricht die haar BDE / NDE ervaringen een aantal jaren geleden aan mij en mijn vrouw heeft verteld en kwam op de volgende site:
  http://netwerknde.nl/hulpverleners/
  Misschien dat je er iets aan hebt.
  Monique is paranormaal therapeut en daarnaast als psycholoog afgestudeerd in Maastricht afd gezondheidswetenschappen.

  Ik neem aan dat je het boek van Pim van Lommel kent?
  Als je een alternatieve wetenschappelijke kant van wit licht wilt kennen, dan kan ik je verwijzen naar:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurenleer_van_Goethe waarvan het volgende deel waarschijnlijk wel iets meer je belangstelling zal kunnen hebben.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurenleer_van_Goethe#De_innerlijke_fenomenen,_zielenkrachten

  Mijn belangstelling is esoterie en religie en Ik ken een aantal mensen die BDE of NDE hebben gehad.
  Ik heb ook een buurman gehad die zich getraind heeft in uittreden. Toen het hem uiteindelijk was gelukt, schrok hij zo, dat hij het nooit meer geprobeerd heeft. We hebben samen esoterische wijsbegeerte bestudeerd bij de theosofen. Die weten veel over dat soort emotionele, rationele, spirituele en goddelijke zaken.

  Groet van Jan

  • witlicht
   Geplaatst op 20:39h, 05 januari

   Hi Jan,

   Dankjewel voor uw reactie en het delen van uw interesse. Het boek van Pim van Lommel heb ik inderdaad. De andere informatie is nieuw voor me en ga ik eens rustig verder bekijken. Ik ben een tijd geleden ook naar een filosofisch café over BDE in Heerlen geweest. Dat was ook erg interessant. Het was een initiatief van http://www.wijsheidsscholing.nl.

   Groet Christel

 • Catja de Rijk
  Geplaatst op 11:53h, 24 maart

  Hallo Christel via onze website gaf je ons een schrijven en vertelde je over je blog. Wat een herkenning! Prachtig het lijkt erg veel op mijn eigen BDE.
  Mijn leven is nooit meer hetzelfde geworden! Wij als BDE team(Mirjam Leféber,Bob Coppes en ik Catja de Rijk werken er hard aan dat er meer gesproken mag worden over zulke ervaringen.
  Dat mensen met zo’n intense ervaring zich niet jaren af hoeven te vragen wat er met ze is.
  Gelukkig heeft ook het blad Vrouw van de Telegraaf(16 maart 2019) ons geïnterviewd en heeft ons een mooi podium gegeven.
  Vandaag om 16.25 zitten wij ook in iedereen verlicht op NPO2.
  Dank voor je reactie en alle goeds toegewenst door Catja de Rijk

  • witlicht
   Geplaatst op 15:59h, 24 maart

   Hallo Catja, dank voor je interesse en reactie. Super goed initiatief van jullie als BDE team. Ik ga straks naar Iedereen Verlicht kijken. Dank voor de kijktip. Lieve groet Christel