Wortel schieten (aarden) | Wit Licht
aarden, wortel schieten, aarde energie, verbinding maken met de aarde, verbinding, voelen, van denken naar voelen, Christel Maesen, www.witlichtpunt.nl, Wit Lichtpunt, Wit Licht, WitLicht.
273
post-template-default,single,single-post,postid-273,single-format-standard,bridge-core-2.5.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-24.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive
 

Wortel schieten (aarden)

Wortel schieten (aarden)

In de zoektocht naar mijzelf heb ik veel inspirerende mensen leren kennen en eigenlijk had iedereen steeds dezelfde boodschap voor me namelijk “aarden, aarden en aarden”. Gisteren kreeg ik deze boodschap weer heel duidelijk mee na mijn (voorlopig) laatste sessie bij mijn coach Liesbeth.

Zelf noem ik dat aarden “wortel schieten”, gewoon omdat dat leuk klinkt en omdat het kan ?

De eerste keer dat mij een methode van wortel schieten geleerd werd was voor mij echt heel raar. Ik had ook eigenlijk lange tijd geen idee wat ik ervan moest denken en waar ik mee bezig was. En iedereen die ik vroeg waarom dat nu zo belangrijk voor me was gaf hetzelfde onbevredigend antwoord: “daardoor kun je beter bij je gevoel komen”. Maar waarom en hoe werkt het nu dan? De antwoorden daarop bleven voor mij steeds wollig. De nieuwsgierige ik in mij ging op nader onderzoek uit en eigenlijk blijkt het “waarom” van wortel schieten eigenlijk best simpel te zijn met een beetje inlevingsvermogen.

Waar haal je de energie vandaan? Die vraag stellen we elkaar geregeld. Maar het antwoord blijft vaak oppervlakkig en is niet zo simpel als een auto die we voorzien van energie door hem af te tanken of elektrisch te laden.

Zelf dacht ik altijd dat we ons lichaam voorzien van energie via onze voeding. Maar zijn we er dan? Nee dan zijn we er dus nog niet, want waar haalt bijvoorbeeld een appelboom de energie vandaan om te groeien? Juist! Uit de aarde! En daar hebben we hem!

Ons lichaam moeten we vergelijken met een boom en onze voeten met de wortels van een boom om te gaan begrijpen waarom wortel schieten ervoor kan zorgen dat we bij ons gevoel komen.

De wortels van een boom zijn de bron van energie voor de boom, ze zorgen voor energietoevoer en -doorstroming. En daarnaast zorgen de wortels voor stabiliteit en stevigheid voor de boom.

Ons lichaam heeft ook wortels, dit zijn namelijk onze voeten. Willen wij energietoevoer en doorstroming tot stand brengen in ons lichaam en willen wij net zoals die boom stabiliteit en stevigheid, oftewel stevig in onze schoenen en in onze kracht staan dan moeten we dus contact maken met onze energiebron; de aarde.

Onze voeten zorgen er dus voor dat energie door ons hele lichaam kan stromen, dus ook naar ons hart: naar ons gevoel.

Energie komt dus van beneden, van de aarde via onze voeten. En wat is precies het tegenovergestelde van onze voeten? Juist! Ons hoofd! En daar hebben we hem te pakken. Veel mensen leven niet vanuit de voeten, maar vanuit het hoofd en zitten dus vast in het denken. Je gevoel wordt eigenlijk afgesloten, doordat je in je hoofd blijft vastzitten en niet tot je hart kunt komen, omdat geen energietoevoer en -doorstroming tot stand komt, want we hebben simpel gezegd geen wortels.

En wat gebeurd er zonder wortels? Je wordt omver geduwd of weggeblazen. Je staat niet sterk in je schoenen en dus niet in je kracht.

Met wortel schieten sta je dus met beide voeten op de grond en ligt de wereld aan je voeten. Om wortel te schieten zijn diverse methodes.

Ik zelf doe dit als volgt.

 1. Ik ga op een plek staan die voor mij goed voelt
 2. Ik adem drie x diep in en uit en bij het uitademen laat ik alle spanningen los
 3. Ik zie voor me dat mijn voeten luikjes hebben (voetchakra’s) en die open ik. Daaruit komen wortels die groeien en door alle lagen van de aarde hun weg vinden naar het centrum van de aarde. In dat centrum bevindt zich een ronde witte bergkristal waar mijn wortels zich aan vastklampen.
 4. Nu adem ik 3x achter elkaar de aarde energie in. Die energie komt binnen in mijn lichaam via mijn wortels en mijn voetluikjes.
 5. Vervolgens open ik ook het luikje van mijn stuit/kont (stuitchakra). Hieruit komt een rode buis van 10 cm dik die dezelfde weg volgt als mijn wortels en zich samen met mijn wortels vastklampt aan diezelfde witte bergkristal.

 

En klaar is Kees. Is dit raar? Ja dat is dit zeker als je dit nog nooit hebt gedaan! Voor mij voelde het de eerste keer echt alsof ik een ritueel van één of andere sekte aan het doen was en ik raakte steeds in tweestrijd met mezelf. Ben ik dit wel? Past dit wel bij mij? Moet je niet van lotje getikt zijn om met dit soort dingen bezig te zijn? Etc. Deze tweestrijd zorgde er ook voor dat ik niks tot weinig voelde. Maar ergens diep van binnen wist ik dat ik mezelf hierover heen moest zetten en inmiddels geloof ik echt in wortel schieten en voel ik dat mijn lichaam letterlijk in beweging komt als ik ermee bezig ben. Soms voel ik een soort krampachtig gevoel in mijn kuiten. Andere keren wiebel ik eerst een beetje heen en weer, waarna ik vervolgens stevig tot stilstand kom en het voelt alsof ik vastgenageld word.

Ik daag je uit dit eens te proberen, het duurt slechts een paar minuten en ja het is goed om dit dagelijks te doen, maar dat lukt mij ook lang niet altijd. Wortel schieten doe je het best met blote voeten, maar werkt zeker ook met sokken en/of schoenen aan.

Wat zijn jouw ervaringen?

2 Reactie's
 • Ellen Broekmans
  Geplaatst op 21:16h, 02 augustus

  Aarden, een eeuwenoud begrip dat in elke levensfilosofie voor komt. Ik kwam er 27 jaar geleden mee in aanraking door Tai Chi en voelde effectief de kracht van aarden, de aarde. Ik ben toen ook Qi Gong gaan doen. Ook een taoïstische manier van korte bewegingen, die je gezondheid ondersteunen en bevorderen. Daar leerde ik dat aarde de verbindende factor is van de overige 4 elementen : water, hout, metaal en vuur. Deze 5 elementen komen overal voor. Ook in je energetische zelf. Daarom doe ik de 5 elementen Qi Gong oefenen. Ontzettend eenvoudig, lijkt het, maar als je het goed geconcentreerd doet, voel je energie die je nog nooit gevoeld heb. Mijn grootste verbazing toen was dat ik mijn vingertoppen kon voelen. Ik heb al veel manieren van aarden gezien en beleefd. Deze past het beste bij mij. Hier wat meer info over die oefeningen : http://www.maxtack.nl/vijf-elementen-oefening/

  • witlicht
   Geplaatst op 07:22h, 03 augustus

   Thanks Ellen voor jouw info, ik leer dit graag een keertje binnenkort van jou ? ?