Stilstand = Vooruitgang | Wit Licht
witlichtpunt, wit licht, wit lichtpunt, gevoel, stilstand, vooruitgang, luisteren
673
post-template-default,single,single-post,postid-673,single-format-standard,bridge-core-2.5.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-24.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive
 

Stilstand = Vooruitgang

Stilstand = Vooruitgang

Diegene die deze blog heeft gelezen weet dat mijn leven een aantal onverwachte wendingen nam begin dit jaar. Ik was dan ook blij toen ik eind april samen met mijn tante richting Kos vloog voor een week totale rust en ontspanning. Grote veranderingen brengen bij mij altijd een bepaalde hectiek met zich mee. In Kos ervaarde ik opluchting toen ik me realiseerde dat ik me weer in een rustig vaarwater bevond.

Ok, voor wat het waard was, want liggend op mijn strandbed las ik op mijn iPad een mail met daarin een aantal vacatures die volgens LinkedIn misschien interessant zouden zijn voor me. Met stip bovenaan stond de vacature van arbo coördinator voor gemeente Venlo. Ik stuiterde van enthousiasme toen ik de vacaturetekst las en mijn gevoel vertelde mij duidelijk dat ik hier iets mee moest doen.
Bijna tegelijkertijd kwam de welbekende tegenhanger van gevoel om de hoek kijken en voor diegene die hem niet denken te kennen; zijn naam is Verstand! Verstand is goed in vragen stellen op een dusdanige manier dat de antwoorden op die vragen bijna altijd in de categorie doemscenario vallen.. ‘je was toch niet op zoek naar een nieuwe baan? Je zit toch goed bij WML? Je wordt toch geen ambtenaar? Een blauwe organisatie als een gemeente? Weg bij je leuke collega’s?’ Nou ja, je kent het vast wel.. 😉
Ik ben gelukkig zover dat ik in de meeste situaties (dus nee niet atijd) naar mijn gevoel luister en daarop vertrouw. Mismieter Verstand neem ik slechts waar en negeer ik of zet ik om in positieve gedachten.

Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels werk ik al ruim twee maanden voor gemeente Venlo; een 100.000+ gemeente met 1000 medewerkers.
Als arbo coördinator sta ik in contact met de hele organisatie en dus stelde ik mezelf als uitdaging nummer 1; de organisatie leren kennen! Hoe? Kennismakingsgesprekken voeren en kijkjes in keuken nemen bij collega’s op de werkvloer.

Veel waarnemen en luisteren dus, wat mij eraan herinnerde dat luisteren niet zo simpel is als het lijkt. Want écht luisteren is een vak apart. Het vraagt om concentratie en in het NU zijn. Dus tijdens een gesprek niet bezig zijn met andere dingen, zoals de boodschappen, sporten, koken, de was, dat etentje, die vriendin die je lang niet meer hebt gesproken en als je niet oppast lig je met je gedachten ergens op een zonovergoten tropisch eiland terwijl je in werkelijkheid een zakelijk gesprek voert..

Ik werd mij door mijn nieuwe baan dus weer bewuster van het belang van écht luisteren naar de persoon die tegen je praat en gehoord wil worden. Mijn nieuwe baan zorgde er tegelijkertijd voor dat mijn valkuilen uit het verleden weer de kop opstaken; de welbekende hoge lat en prestatiedrang ter overcompensatie van een stuk onzekerheid die de grote onbekende wereld in het noorden van Limburg met zich mee bracht voor mij. Om te voorkomen dat ik met beide voeten in die valkuilen zou stappen ging ik meer in gesprek met mezelf. Ook dit maakte mij weer bewuster van het belang van luisteren. In dit geval niet alleen luisteren naar mijn gevoel, maar ook naar de boodschappen en hulp die ik bijna voortdurend krijg van mijn engelen en gidsen (overleden dierbaren) uit het Wit Licht.

Ik las deze week een mooi stuk hierover in het boek ‘engelen binnen handbereik’ van Lorna Byrne dat ik graag met je deel. Lorna spreekt in haar boek over het belang van LUISTEREN in plaats van VRAGEN  om Wit Licht boodschappen. Want vaak gaan we pas in gesprek met het Wit Licht op het moment dat we iets nodig hebben en het even niet zo lekker met ons gaat of we geen uitweg meer zien; we vragen dus om dingen.
Enerzijds is dit goed, want engelen en gidsen werken pas specifiek voor je als jij je ervoor openstelt en op hun hulp vertrouwt. Anderzijds kunnen we hierdoor vergeten te luisteren naar de boodschappen die de engelen en overleden dierbaren hebben, omdat we te veel gefocust zijn op bepaalde dingen.
Wil jij beter leren luisteren naar de boodschappen voor jou? Het advies van Lorna is om de volgende woorden (in gedachte) uit te spreken en je daarbij te richten tot je beschermengel (ja die heeft iedereen):

Mijn lieve beschermengel,
Ik ben dankbaar voor alle zegeningen in mijn leven,
Maar nu weet ik niet wat te doen.
Ik vind het moeilijk om te luisteren, dus help me alsjeblieft stil te zijn en naar de boodschappen van mijn engelen en gidsen te luisteren,
terwijl jij me vertelt wat nu het plan is voor mijn allerhoogste goed

(ben nu stil en luister)

Bedankt dat je me hebt geholpen te luisteren.
Amen.

Aldus Lorna.

Zelf geloof ik dat af en toe even stilstaan om te luisteren vroeg of laat resulteert in positieve gebeurtenissen. Zo leidt stilstand dus uiteindelijk tot vooruitgang..

10 Reactie's
 • Mam
  Geplaatst op 20:36h, 11 september

  Mooi geschreven en iets om mee te weken Gr mam x

  • witlicht
   Geplaatst op 20:54h, 11 september

   Dankjewel mam ☺️❤️

 • Paul Ehrens
  Geplaatst op 22:21h, 11 september

  Een mooie Christel! Heel mooi en zeer waardevolle info over luisteren. Dat kunnen nog maar weinig mensen. Is ook niet echt makkelijk. Zeker niet als je niet weet hoe het moet. Verder denk ik dat het je echt goed zou doen als je de wereld van ego/verstand en hier en nu wat beter zou leren kennen.
  Ik bestudeer het nu al dik een jaar en het heeft mij nu al ongelofelijk veel opgeleverd. En als ik je blog lees dan voel ik dat ik je dat even moet schrijven.
  Veel succes! Groetjes,
  Paul.

  • witlicht
   Geplaatst op 06:18h, 12 september

   Ha Paul, die wereld die jij beschrijft is heel interessant. Dank voor het delen van je gevoel daarover. En dank voor je mooie woorden. ?

 • Paul Ehrens
  Geplaatst op 22:24h, 11 september

  Het woordje blog is uit de eerste zin gevallen! Excuus! ?

  • witlicht
   Geplaatst op 06:25h, 12 september

   Ik had het nog niet direct gemist ?

 • Lien
  Geplaatst op 23:19h, 11 september

  Zo trots op dich vrouw! ❤️

  • witlicht
   Geplaatst op 06:20h, 12 september

   Dankje vrouw.. Dankbaar mit uch zo dichtbie in mien leave ☺️ A je to! ❤️❤️

 • Benjamin
  Geplaatst op 00:08h, 12 september

  Ja, mooi beschreven! Iedereen heeft zo zn eigen Engel of gids. Zo heb ik het recent ook ervaren, even dat moment om stil te staan en te luisteren en iemand die naar je luistert, het heeft me uiteindelijk een goede stap in de juiste richting vooruit geholpen. Heel herkenbaar! Bedankt voor het delen! BEN je dankbaar:-)

  • witlicht
   Geplaatst op 06:24h, 12 september

   Dank voor het delen van jouw ervaring Ben! En zo mooi om die verandering bij jou ook écht te kunnen zien. BEN trots op jezelf en keep om going! ??