Gastblog: dankbaar | Wit Licht
verslaafd, verslaving, verslaade, witlichtpunt, wit licht, wit lichtpunt
580
post-template-default,single,single-post,postid-580,single-format-standard,bridge-core-2.5.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-24.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive
 

Gastblog: dankbaar

Gastblog: dankbaar

Ik heb de gelegenheid gekregen om een blog te schrijven voor deze site.

Christel bedankt hiervoor!!

Graag wil ik een bijzondere ervaring uit mijn recente verleden met jullie delen.

Na een behoorlijk pittige periode zo’n zes maanden geleden heeft mijn leven een onverwachte en bijzondere wending genomen.

Ik heb een mooi geschenk van het leven ontvangen na een zware tijd op mijn werk, een scheiding en een kort maar zeer heftig ziektebed.

Een geschenk dat de periode na deze moeilijke gebeurtenissen een stuk dragelijker heeft gemaakt en wat ik in deze blog met jullie wil delen.

Helaas is dit niet de eerste keer dat ik me door een moeilijke periode heen heb moeten vechten.

De vorige keer dat me zoiets is overkomen, ben ik in de tijd erna aan de slag gegaan met positieve dingen.

Activiteiten zoals;’het lezen van spirituele zelfstudieboeken (persoonlijke groei), het volgen van cursussen en workshops, sporten en zo gezond en aangenaam mogelijk leven’.

Dit om aan de ene kant te proberen er zo goed en zo sterk mogelijk uit te komen, en aan de andere kant om zoveel kennis op te doen zodat me zoiets niet nog een keer zou gebeuren.

Dat is deels gelukt. Ik heb destijds heel wat kennis opgedaan, maar helaas is het me niet gelukt om te voorkomen dat ik zo’n zes maanden geleden nogmaals pittig getest werd door door het leven.

Ook nu dacht ik er verstandig aan te doen om wederom mezelf terug te trekken en aan de slag te gaan met verwerken, studeren en goed voor mezelf zorgen, om op die manier een nieuw leven op te bouwen.

Mijn eigen leven was na de laatste – laten we zeggen – ‘donkere periode’ immers tot de grond afgebroken.

Een goede gelegenheid dus om een nieuwe start te maken.

Ongeveer vier maanden geleden is mijn klim uit het dal begonnen.

Als eerste heb ik me ingeschreven voor een acht weekse cursus Mindfulness. Ik was op dat moment niet helemaal op de hoogte van wat het allemaal inhield, en dat was ook niet zo belangrijk voor me.

Belangrijk was dat ik iets positiefs voor mezelf deed en dat ik leuke en lieve mensen zou ontmoeten.

Dat is immers een heel groot voordeel van het doen van dat soort cursussen en/of workshops. Je treft er altijd leuke, lieve en aangename mensen en dat alleen al doet een mens heel goed.

Zo ook tijdens deze Mindfulness cursus. Ik heb tien geweldig lieve mooie mensen leren kennen, en ik heb er nog een klein beetje van opgestoken ook. Missie geslaagd dus.

Ik schrijf dat ik er een klein beetje van heb opgestoken. Het feit dat het maar een beetje is geweest heeft een reden. Dat zal jullie verder in deze blog duidelijk worden.

Mijn inschrijving voor de cursus heb ik ergens begin oktober ’17 gedaan. De eerste les was echter pas een maand later. Ik moest dus nog iets zoeken om die maand te overbruggen.

Ik ben op een avond naar de boekenkast gelopen en heb er – redelijk willekeurig – een boek uitgepakt en begonnen met lezen.

Enkele weken hiervoor had ik serieus op het punt gestaan een einde aan mijn leven te maken door de vreselijke ziekte/aandoening die ik had (oorsuizen/tinnitus) en de ellende van de scheiding en het werk. Daarom koos ik een boek over het hiernamaals. Ik dacht ‘dan weet ik volgende keer misschien een beetje beter wat me te wachten staat’.

Na ongeveer honderd van de bijna zevenhonderd bladzijden gelezen te hebben voelde ik dat ik iets anders moest gaan lezen.

Ik ben weer naar de boekenkast gelopen en heb het boek ‘De kracht van het Nu’ van Eckhart Tolle (ET) gepakt en begon weer te lezen.

Al snel bleek die laatste greep in de boekenkast een gouden greep te zijn.

Na het lezen van de eerste drie hoofdstukken is mijn tweede leven begonnen. Het is niet in weinig woorden uit te drukken wat me in de weken erna allemaal is overkomen, maar ik zal proberen het zo goed mogelijk samen te vatten.

Het zou eigenlijk heel kort samen te vatten zijn in de twee woorden “EEN WONDER”, maar ik zal het iets uitgebreider uitleggen.

Het lezen van dat boek (en later de twee daarop volgende boeken van ET) heeft een – zacht uitgedrukt – enorm positieve en bijzondere wending aan mijn leven gegeven en heeft me heel veel pijn en angst bespaart.

Deze boeken leren je onder-andere hoe je brein (ego) werkt en wat je kan doen om het beter onder controle te krijgen.

Het bleek namelijk dat ik me volledig door mijn brein (ego) liet sturen. En dat is niet de bedoeling. Niet alleen is dat niet de bedoeling, het levert in alle gevallen, vroeg of laat ook ellende en lijden op.

Je brein is een deel van je lichaam dat jijzelf (je ware ik) mag gebruiken als dat nodig is, net zoals je dat doet met je handen. Je brein is dus eigenlijk, net zoals je handen, een tool en niet meer dan dat.
Verder mag je brein stil zijn. Het hoeft niet overal iets van te vinden en/of overal commentaar op te geven. Als je het niet nodig hebt mag het stil zijn. Feit is namelijk dat als je de gedachtes van je brein gaat analyseren, je er achter komt dat; 1 zaken vaak herhaald worden, 2 gedachtes vaak niet kloppen en 3 gedachten vaak negatief zijn.

Door dat te leren en door ermee aan de slag te gaan is mij een gigantische hoeveelheid pijn bespaart gebleven en heeft mijn leven een enorm positieve draai gekregen.

Door hiermee aan de slag te gaan had en heb ik o.a.:

 • Minder pijn van gebeurtenissen uit het verleden. Recent en lang geleden.
 • Minder angst voor dingen die (misschien) gaan gebeuren.
 • Minder last van negatieve gedachtes.
 • Minder last van frustratie en ergernis over/aan andere dingen en mensen.
 • Meer rust in mijn hoofd en meer vrede in mijn lichaam en geest.

Ook heb ik hierdoor bepaalde mensen kunnen vergeven, meer en beter begrip en inzicht gekregen in moeilijke situaties van mensen en kan ik beter omgaan met ‘vervelende, nare en lastige’ mensen in mijn leven.

Moge duidelijk zijn dat ik voor al deze dingen enorm dankbaar ben.

Wat dus gebeurde nadat ik me in had geschreven voor de mindfulness cursus en voordat de cursus van start ging- om daar nog even op terug te komen – is dat ik daarna het boek ‘De kracht van het NU’ van het nu heb gelezen.

En dat boek is eigenlijk een midfulness cursus voor ver gevorderden. Ik nam dus als een soort van afgestudeerde leerling deel aan die cursus. Op zich niet erg omdat herhaling heel goed is met dit soort dingen en natuurlijk omdat ik een groep geweldig lieve mensen heb leren kennen.

Op dit moment gaat het heel goed met mij, ben ik nog steeds aan het studeren en ben ik net begonnen aan het opbouwen van mijn nieuwe leven. Hoe het verder gaat en wat me nog te wachten staat dat weet ik natuurlijk niet. Maar dat het anders wordt dan de voorgaande achtenveertig jaar, dat is zeker.

Mensen die meer willen weten over één van bovenstaande zaken mogen gerust contact met me opnemen.

Als ik over een tijdje nog een keer een blog mag schrijven dan zal ik jullie schrijven hoe het verder is gegaan met me.

Als dat om de één of andere reden niet gebeurt dan wil ik afsluiten met een zeer waardevolle tip voor iedereen (en vooral voor mensen die veel last hebben van angst en pijn):

Lees de boeken van Eckhart Tolle en ga ermee aan de slag!!

Hele vriendelijke groet,

Paul Ehrens.

5 Reactie's
 • Annemie Maesen
  Geplaatst op 00:10h, 23 februari

  Paul mooi verwoord allemaal , ga zo door !
  Toppie van jou ??

 • Lien
  Geplaatst op 07:56h, 23 februari

  Mooi geschreven, Paul! En bovenal mooi dat je deze positieve verandering en persoonlijke groei hebt doorgemaakt. ‘De kracht van het NU’ heeft je daarbij geholpen….’de kracht en wil van Paul heeft het gedaan’ ! Hou dat vast…..En geniet van alle mooie dingen in je leven, Het zijn vaak de ‘kleine’ dingen in het leven waarin we het grootste geluk ervaren! Groetjes, Angelina (een goede vriendin van Christel)

 • Michel Laven
  Geplaatst op 00:26h, 24 februari

  Heel mooi verhaal Paul. Klasse dat je het leven weer heb opgepakt en door gaat. Ik heb zelf ook ervaren wat tegenslagen zijn. Je moet zelf ook dingen doen en er tegenaan gaan. Dus ga zo door. En je weet dat we altijd iets kunnen gaan doen. groeten Michel

 • Maurice Maesen
  Geplaatst op 18:57h, 24 februari

  Heel mooi verwoord Paul, hoe jij je “zijn” zelf bent aan het “ont-wikkelen” en dat je het wil delen waar andere mensen als ze er voor “openstaan” ook de eigen weg verder kunnen bewandelen?.

 • Paul Ehrens
  Geplaatst op 01:23h, 25 februari

  Dankje voor je vriendelijke reactie Lien! ???