Life is like a mountain climb | Wit Licht
witlichtpunt, wit licht, wit lichtpunt, gevoel, stilstand, vooruitgang, luisteren
684
post-template-default,single,single-post,postid-684,single-format-standard,bridge-core-2.5.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-24.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive
 

Life is like a mountain climb

Life is like a mountain climb

Vanaf onze hotelkamer in Rhodos hadden we een geweldig uitzicht over een rotsachtige berg. De eerste keer dat we naar deze berg keken zagen we niet veel meer dan een berg met dorre beplanting, een paar naaldbomen en rotsen. Toen we met meer aandacht naar de berg keken zagen we dingen die op het eerste oog niet zichtbaar waren; berggeiten in alle kleuren en maten, grotten, maar ook wandelaars. Die wandelaars inspireerden ons om een bergwandeling te gaan maken, waarvoor we de volgende twee opties hadden:

 1. Onder leiding van een ervaren gids
 2. Just the two of us

 

We hadden het beide nog nooit gedaan, dus kozen voor de tweede optie (logisch toch?). Hop! Met z’n tweetjes op weg naar die bergtop! 

Al wandelend hadden we snel door dat focus van cruciaal belang was voor onze veiligheid. Stenen waarvan we in eerste instantie dachten dat ze ons konden helpen hogerop te komen bleken ineens los te liggen of glad te zijn. Voorzichtig aftasten en soms extra steun zoeken met de hand aan een andere steen of boomstronk was een must!

Focus was dus van belang, maar door die focus konden we niet meer om ons heen kijken. Daarvoor moesten we af en toe gaan stilstaan, waarna we pas weer de richting konden bepalen. 

We wezen op dat moment een punt aan waar we naartoe gingen wandelen en stelden zo als het ware subdoelen. Die subdoelen leidden ons trouwens niet altijd naar boven; soms moesten we zelfs even terug naar beneden in een andere richting om daarna verder omhoog te komen. Het bereiken van die subdoelen deden we ook niet altijd op dezelfde manier. De ene keer kozen we beide ons eigen pad en de andere keer liepen we in elkaars voetsporen, waarbij niet steeds dezelfde de leiding nam en voorop liep. 

In het eerste geval accepteerden we elkaars zienswijzen en bewandelden onze eigen paden zonder discussie en zonder van ons eigen pad af te stappen. We respecteerden elkaars mening en bereikten elk op onze eigen manier hetzelfde subdoel. 

In het tweede geval vertrouwden we de ander die de leiding nam, waarbij degene die voorop liep soms achterom keek en een handje hulp bood of het tempo aanpaste aan de ander. 

Ok, dan nu even terug naar het beeld dat we hadden gevormd over de berg vanaf onze hotelkamer. Vanaf daar was onze verwachting dat de onderste helft het makkelijkst te bewandelen zou zijn en de bovenste helft het lastigste. 

Toen we halverwege de berg waren hadden we veel geleerd van een aantal ‘oei, dat ging maar net goed-momentjes’. En op dat punt twijfelde ik om verder te gaan. Twijfel die ontstaan was uit:

 1. angst vanwege de ‘oei, dat ging maar net goed-momentjes’.
 2. de verwachting dat de tweede helft zwaarder (en gevaarlijker) zou zijn dan de weg die we tot nu toe hadden bewandeld.
 3. de verwachting dat de weg terug wellicht lastiger zou zijn dan de weg omhoog.

 

Vriendlief voelde dit aan en vroeg me of ik nog verder wilde of niet. Ik sprak mijn twijfel uit, maar we besloten uiteindelijk samen en met volle overgave tóch de top te bereiken. 

En wat bleek? De tweede helft was makkelijker dan de eerste en binnen no time vierden we samen ons succes boven op de top van de berg met een geweldig uitzicht over het eiland! 

Leuke bijkomstigheid was dat het bereiken van dit doel zorgde voor de energie die we nodig hadden om de afdaling te kunnen maken.

Misschien heb je het tussen de regels door al kunnen lezen, misschien niet. Maar tijdens deze bergwandeling realiseerde ik me dat deze wandeling eigenlijk veel gemeen had met situaties uit het dagelijks leven.

 • Laat je verrassen door met aandacht naar alles om je heen te kijken. 
 • Stel jezelf (sub)doelen in het leven en als je samen ergens aan werkt zorg dan dat je hetzelfde doel nastreeft.
 • Focus op de doelen, maar verlies daarbij de aandacht voor het grote geheel niet uit het oog en hou vertrouwen wanneer het even tegen lijkt te zitten. 
 • De “grootste” zijn niet altijd het meest betrouwbaar. Neem de tijd om af te tasten en luister naar je gevoel dat je vertelt op wat en wie je in het leven kunt steunen en vertrouwen.
 • Naast de ‘oei, dat ging maar net goed-momentjes’ kennen we ook allemaal de ‘dat ging helemaal niet goed-momentjes’. Zie al deze momenten als lessen, hoe klein of groot ze ook zijn. Betitel ze niet als fouten! 
 • Er kunnen verschillende wegen zijn die naar hetzelfde doel leiden. Respecteer elkaars wegen en probeer de ander niet in jouw richting te bewegen.
 • Soms hebben we hulp nodig. Vraag om die hulp en accepteer de handreikingen die je aangereikt krijgt.
 • Laat je niet tegenhouden om iets te doen door angsten en verwachtingen, maar doe het en ervaar het! 
 • Vier je successen en vier het leven! Ben dankbaar (lees hierover ook deze blog)!
2 Reactie's
 • Benjamin
  Geplaatst op 08:09h, 13 oktober

  Moo! En heel herkenbaar. Nu ken ik Rhodos ben er ook geweest en ken er de ‘mountains’ leuk le lezen dat jullie de stap hebben genomen om die ook te beklimmen wat ik destijds niet heb gedaan. Alleen mijn Mountain’ de afgelopen periode voelde meer als beklimmen van een nog zwaardere categorie. En lang gedacht ik kom nooit omhoog, en uiteindelijk lukt dat dan toch om verder omhoog te komen en jou kracht is dat je dat in een aantal bullet points krachtig weet neer te zettten waarom dat kan lukken. Top! Daar kan ik iets mee, dingen lukken als goed naar mezelf luisteren en subdoelen stellen, dat helpt. Af en toe Stil staan en laten verassen door de dingen om je heen, mooie eye opener. Vaker de hulp vraag stellen kan nog beter. Niet laten tegenhouden door angsten en Embrace life! Zeker, en dat is wat ik doe en dat voelt goed. Bedankt voor delen van je ervaringen en wijsheden!

  • witlicht
   Geplaatst op 18:32h, 14 oktober

   Lieve Ben, bedankt voor je reactie. Je bent op de goede weg. Zorg dat je dicht bij jezelf blijft. Leef je leven zoals het voor jou goed voelt en laat de idealen en goed bedoelde adviezen van de buitenwereld minder zwaar wegen bij alles wat je doet. Neem elke stap met liefde en je zult zien dat het zijn vruchten afwerpt. Soms gebeuren er dingen in het leven waarop je geen invloed hebt, maar vertrouw erop dat al deze gebeurtenissen jou helpen met je persoonlijke groei. Wees trots op jezelf en dankbaar voor alles wat je tot nu toe al hebt bereikt. Tot snel weer ?